maandag 8 januari 2018

Duurste verdediger aller tijden bewijst gelijk waarde tijdens Mersysidederby

Het eerste sportweekend van dit jaar is alweer voorbij. Na een spectaculaire openingsweek bleek het weekend deze lijn vrolijk door te trekken. Er was veel bekervoetbal in Engeland en Frankrijk, terwijl er in Spanje en Italie een volledige speelronde in de competitie op het programma stond. Naast al dit voetbalgeweld was er ook nog de EK afstanden in Rusland en de nationale kampioenschappen wielrennen in Australië en Nieuw-Zeeland

Lars Leeftink

We beginnen met de wedstrijden in de derde ronde van de FA Cup, toch het nummer èèn bekertoernooi in Engeland. Nadat de teams uit de wat lagere divisie's in de eerste twee ronde de kans kregen zich te plaatsen, stromen in de derde ronde de grote kanonnen uit de Premier League het toernooi in. En terwijl het gros van de Premier League clubs zich niet liet verrassen, waren er toch een paar gelijke spelen (en dus replay's) en nederlagen te noteren. Leicester City (0-0 tegen Fleetwood Town), Bournemouth (2-2 tegen Wigan), Swansea City (0-0 tegen Wolves) en West Ham United (0-0 tegen Shrewsbury Town) moeten allemaal op herhaling volgende week. Toch was Chelsea de meest opvallende naam die hier ook nog tussen hoort. De nummer twee uit de Premier League kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij Norwich City. Ook zij zullen dus op herhaling moeten rond 16 januari.
Ook waren er een paar opvallende slachtoffers uit de derde ronde te noteren. Stoke City, dat al geen best seizoen kent, verloor op bezoek bij Coventry City, dat drie divisies lager speelt, met 2-1. Jack Grimmer zorgde in de 68ste minuut voor de 2-1 en schakelde zo Stoke City uit in het bekertoernooi. Amper een paar uur later was het tweede trainersslachtoffer van 2018 een feit. Mark Hughes presteerde de afgelopen jaren fantastisch met Stoke, maar de club vind dat het tijd is voor een nieuwe trainer en ontslaat de leermeester.
Ook de nederlagen van Brentford (0-1 tegen Notts County en Aston Villa (1-3 tegen Peterborough United) vielen op. Toch was dit niet de grootse verrassing. Die kwam zondagmiddag namelijk op naam van Arsenal. De ploeg van Arsene Wenger steekt niet in de beste vorm en ging ook zondag onderuit in de FA Cup. Na een heerlijk duel versloeg Nottingham Forest de Gunners met 4-2. Vooral de 2-1 van Lichaj mocht er zeker wezen. Arsenal kwam tien minuten voor tijd nog wel op 3-2 dankzij Welbeck, maar amper vijf minuten later werd er een penalty weggegeven, die Dowell benutte. Zo ligt Arsenal dus uit het FA Cup toernooi en gaat er weer een prijs in rook op voor de Gunners.
Dan was er ook nog het affiche tussen Liverpool en Everton, twee teams die elkaar amper een maand geleden ook al tegenkwamen op Anfield. Toen werd het 1-1 dankzij een goal van Wayne Rooney. Dit keer leek het precies hetzelfde te gaan. Liverpool domineerde, kwam op 1-0 via een benutte penalty van Milner, en kreeg kansen om de score uit te breiden. Toch kwam Everton twintig minuten voor tijd weer op gelijke hoogte dankzij een schitterende counter, afgemaakt door Sigurdsson. Zo leek het week 1-1 te worden op Anfield. Alleen dit keer wist Liverpool nog wel een keer te scoren. Debutant Virgil van Dijk, de duurste verdediger aller tijden, bewees meteen zijn waarde tijdens zijn eerste wedstrijd voor Liverpool. Hij kopte in de 84ste minuut een corner binnen en verzekerde zo Liverpool van een 2-1 zegen en een plek in de volgende ronde van de FA Cup.

Liverpool - Everton | Bron: SofaScore

In Frankrijk werd er gevoetbald in de Coupe de France. Enige verschil met de resultaten in de FA Cup is dat er geen enkele opzienbarende uitslag tussen zat. Alle topteams wisten de ronde te overleven en grote verrassingen bleven uit. Van de topteams had Marseille het nog het lastigst. In de verlenging wist Marseille dankzij een goal van Jordan Amavi met 1-0 te winnen van Valenciennes en wist het zo een verrassing te voorkomen.
Ook Lyon kende veel moeite met zijn tegenstander. Nancy kwam terug van een 0-1 achterstand en stond dankzij goals van Robic en Nordin ineens met 2-1 voor na 75 minuten. Na 86 minuten was het nog steeds 2-1, maar toen veranderde alles. Marcelo maakte in de 87ste minuut de 2-2, waarna Cornet in de 95ste minuut de 2-3 wiste te maken en zo Lyon alsnog naar de achtste finales schoot.

Naast dit bekergeweld was er ook competitievoetbal in Spanje en Italie. In Spanje maakte het merendeel van de top tien geen fout. Toch verloren drie topteams punten dit weekend in de Primera Division. Real Madrid zag zijn achterstand op Barcelona alleen maar meer groeien dankzij een 2-2 gelijkspel tegen Celta de Vigo. Bale leek een vroege 1-0 achterstand in zijn eentje omgedraaid te hebben. De aanvaller uit Wales scoorde binnen twee minuten tweemaal en zette Real zo plotseling op een 1-2 voorsprong. Gomez wist in de 82ste minuut toch nog Celta de Vigo een puntje te bezorgen door de 2-2 te maken.
Ook Sevilla blijft in ongekend matige vorm verkeren. Van de laatste vier duels werden er drie verloren en èèn gelijk gespeeld. Dit weekend ging het fout tegen stadsgenoot Real Betis Sevilla in misschien wel het duel van dit voetbalseizoen. Het duel golfde op en neer, er werden negen gele kaarten uitgedeeld, opstootjes, alles zat in deze Sevillaanse derby. Maar het belangrijkste is natuurlijk de stand. Na 45 minuten was de stand van 2-2 al bereikt dankzij goals van Ruiz en Feddal voor Real Betis en Ben Yedder en Kjaer voor Sevilla. Na rust liep Real Betis al snel uit naar 2-4 dankzij goals van Durmisi en Sergio Leon (65ste minuut). De wedstrijd leek beslist, maar amper twee minuten later bracht Lenglet de spanning weer terug door de 3-4 te maken. Hier bleef het in de overige twintig minuten bij, ondanks tal aan kansen voor Sevilla om het te beslissen. Als kers op de taarts scoorde Tello zelfs in de 95ste minuut nog de 3-5 om het duel helemaal in het slot te gooien.

Sevilla - Real Betis Sevilla | Bron: SofaScore
In de Italiaanse Serie A maakte van de top vijf alleen Inter en AS Roma een fout. Inter speelde op vrijdagavond met 1-1 gelijk tegen Fiorentina dankzij een late treffer van Simeone, terwijl AS Roma de aansluiting met Juventus en Napol definitief is kwijtgeraakt dankzij een 1-2 nederlaag in eigen huis tegen Atalanta. Dit kwam vooral dankzij een slechte eerst helft, waarin Atalanta via Cornelius en de Roon twee keer wist te scoren. Na de tweede gele kaart van de Roon vlak voor rust zakte Atalanta in de tweede helft, maar dit leidde niet tot 1 of 3 punten voor AS Roma. Alleen Dzeko wist tot scoren te komen, wat met twee doelpunten achterstand niet goed genoeg was.
 Ook Sampdoria, dat zo fantastisch aan het seizoen begon, verloor voor de derde keer in de laatste vijf wedstrijden. Nota bene hekkensluiter  Benevento bleek in eigen huis met 3-2 te sterk voor de mooie dame. Dankzij een late rode kaart voor Sala en doelpunten van Coda en Brignola wist Benevento zijn tweede zege op rij te boeken en het gat met de rest van de competitie weer te verkleinen. Sampdoria moet dankzij de 3-2 nederlaag eerder naar onder dan naar boven kijken in de top tien.

Benevento - Sampdoria | Bron: SofaScore
Er werd dit weekend ook nog andere sport beoefent. In Australië en Nieuw-Zeeland waren na de tijdrijders nu de wegrenners aan de beurt om de nationale titel op de weg te verdelen. In Nieuw-Zeeland was het Jason Christie, die in het tijdritkampioenschap derde werd, die de nationale titel wist te pakken. Hij bleef Hayden McCormick, Michael Tockler en George Bennet net voor en mocht met zijn handen omhoog over de streep komen. Of we de trui in beeld gaan zien valt te betwijfelen, want Christie is clubloos op dit moment.
In Australië was het sprinter Alexander Edmondson die hetzelfde deed als Christie. Hij bleef de groep met favorieten èèn seconde voor en greep de nationale titel. Jay McCarthy en Chris Harper pakte het zilver en het brons.

Ook vond afgelopen weekend het EK afstanden plaats in Kolomna, Rusland. Voor de Nederlanders zou het een succesvol toernooi zijn met meerdere medailles.
Bij de mannen pakten Mulder en Blokhuizen de titel op de 500 meter en de massastart. Ook de ploegenachtervolging wist het goud te veroveren. Zilver was er voor Thomas Krol op de 1500 meter, terwijl Verweij en Bosker brons pakte op respectievelijk de 1500 en 5000 meter .
Bij de vrouwen werd er zelfs nog een medaille extra gewonnen. Lotte van Beek en Esmee Visser wisten verrassend goud te pakken op de 1500 en 3000 meter. Ook de ploegenachtervolging wist, net zoals bij de mannen, het goud te pakken. Zilver was er voor Carlijn Achtereekte (3000) en de teamsprint ploeg. Marrit Leenstra pakte nog brons om de 1000 en 1500 meter.

Uitslagen EK Afstanden: Bron: NOS.nl